HISTORIE MLÉKÁRNY KLATOVY
SILNÝ ČLEN SILNÉ SKUPINY
1909
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/1909-1.jpg)
V Klatovech vzniká Sdružení producentů mléka pro Klatovy a okolí, jehož hlavní význam tkví zejména v určování ceny mléka.
20. léta
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/20-leta-1.jpg)
Sdružení se mění v Pošumavské mlékařské družstvo z.s.s r.o., ze kterého rok po jeho fungování vzniká ŠUMAVA, MLÉKAŘSKÉ A DRŮBEŽÁŘSKÉ DRUŽSTVO. To v roce 1927 dokončuje stavbu vlastní mlékárny.
1933
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/1933-1.jpg)
André Besnier zakládá ve Francii společnost Lactalis zaměřenou na produkci mléčných výrobků.
30. léta
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/30-leta.jpg)
V platnost vstupuje zákon o povinné pasterizaci mléka, který znamená počátek rozšiřování jeho průmyslového zpracování. Družstvo rozšiřuje provoz a otevírá v Plánici svou první filiálku, která se věnuje produkci kmínového sýru.
40. a 50. léta
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/40-50-leta-1.jpg)
Do výroby jsou postupně zaváděny další typy sýrů – sýr romadurového typu, tylžský sýr, gouda, ementál nebo cheddar. Díky slučování s menšími provozovnami dochází k rozšíření výroby o další produkty jako tvaroh, jogurty, máslo a měkké sýry.
1955
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/1933.png)
Ve Francii přebírá vedení společnosti Lactalis syn Andrého Besniera Michel, pod jehož vedením zaznamenává společnost fenomenální růst.
60. léta
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/60-leta-1.jpg)
V Klatovech začíná rozsáhlá modernizace a později i výstavba na místě, kde stojí klatovská mlékárna dodnes.
1968
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/1968-1.jpg)
Na francouzský trh je uvedena značka prvotřídních sýrů Président, která přináší zájem mnoha spotřebitelů a s tím spojený komerční úspěch.
1970–1990
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/70-90-1.jpg)
Společnost Lactalis se rozrůstá zejména v regionu západní Francie, následně pak v celé Francii.
1990
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/1990.jpg)
Je dokončena první etapa výstavby klatovské mlékárny a nový závod se zařazuje mezi nejmodernější mlékárny v Evropě.
90. léta
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/90-leta-1.jpg)
Společnost Lactalis expanduje na zahraniční trhy – nejprve do západní Evropy, následně i do Evropy východní a USA.
1999
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/1999-1.jpg)
Společnosti Lactalis již patří přední místo mezi největšími výrobci mléčných produktů na světě.
2007
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/2007.jpg)
Dochází ke kapitálovému vstupu mezinárodní mlékárenské skupiny Lactalis Groupe do Mlékárny Klatovy. Tato významná událost znamená pro Mlékárnu Klatovy podporu silné nadnárodní společnosti a možnost pokračování v dlouhodobé sýrařské tradici.
2010
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/2010.jpg)
Mlékárna Klatovy je již pevně zakotvena v mezinárodní skupině Lactalis. Následně v Klatovech začíná první sériová výroba sýrů mozzarella.
2015
![](https://www.mlekarna-kt.cz/wp-content/uploads/2017/06/2015-1.jpg)
V Mlékárně Klatovy probíhá kontinuální modernizace vedoucí ke zlepšení kvality a efektivity veškerých výrobních procesů. Mlékárna se plně zaměřuje na výrobu tvrdých sýrů, tavených sýrů a mozzarelly.