Historie Mlékárny Klatovy

Silný člen silné skupiny

1909

V Klatovech vzniká Sdružení producentů mléka pro Klatovy a okolí, jehož hlavní význam tkví zejména v určování ceny mléka.

20. léta

Sdružení se mění v Pošumavské mlékařské družstvo z.s.s r.o., ze kterého rok po jeho fungování vzniká ŠUMAVA, MLÉKAŘSKÉ A DRŮBEŽÁŘSKÉ DRUŽSTVO. To v roce 1927 dokončuje stavbu vlastní mlékárny.

1933

André Besnier zakládá ve Francii společnost Lactalis zaměřenou na produkci mléčných výrobků.

30. léta

V platnost vstupuje zákon o povinné pasterizaci mléka, který znamená počátek rozšiřování jeho průmyslového zpracování. Družstvo rozšiřuje provoz a otevírá v Plánici svou první filiálku, která se věnuje produkci kmínového sýru.

40. a 50. léta

Do výroby jsou postupně zaváděny další typy sýrů – sýr romadurového typu, tylžský sýr, gouda, ementál nebo cheddar. Díky slučování s menšími provozovnami dochází k rozšíření výroby o další produkty jako tvaroh, jogurty, máslo a měkké sýry.

1955

Ve Francii přebírá vedení společnosti Lactalis syn Andrého Besniera Michel, pod jehož vedením zaznamenává společnost fenomenální růst.

60. léta

V Klatovech začíná rozsáhlá modernizace a později i výstavba na místě, kde stojí klatovská mlékárna dodnes.

1968

Na francouzský trh je uvedena značka prvotřídních sýrů Président, která přináší zájem mnoha spotřebitelů a s tím spojený komerční úspěch.

1970–1990

Společnost Lactalis se rozrůstá zejména v regionu západní Francie, následně pak v celé Francii.

1990

Je dokončena první etapa výstavby klatovské mlékárny a nový závod se zařazuje mezi nejmodernější mlékárny v Evropě.

90. léta

Společnost Lactalis expanduje na zahraniční trhy – nejprve do západní Evropy, následně i do Evropy východní a USA.

1999

Společnosti Lactalis již patří přední místo mezi největšími výrobci mléčných produktů na světě.

2007

Dochází ke kapitálovému vstupu mezinárodní mlékárenské skupiny Lactalis Groupe do Mlékárny Klatovy. Tato významná událost znamená pro Mlékárnu Klatovy podporu silné nadnárodní společnosti a možnost pokračování v dlouhodobé sýrařské tradici.

2010

Mlékárna Klatovy je již pevně zakotvena v mezinárodní skupině Lactalis. Následně v Klatovech začíná první sériová výroba sýrů mozzarella.

2015

V Mlékárně Klatovy probíhá kontinuální modernizace vedoucí ke zlepšení kvality a efektivity veškerých výrobních procesů. Mlékárna se plně zaměřuje na výrobu tvrdých sýrů, tavených sýrů a mozzarelly.